Post-revalidatie stress syndroom

Maanden had ik uitgekeken naar mijn ontslag uit de revalidatie kliniek, ik had zelfs een afstreepkalender gemaakt. Hoewel ik verre van hersteld was, mocht ik naar huis. Hoera!

Ik had de wildste dromen over op de bank zitten met mijn vriend en poezen. Dat is niet zo wild, maar wat leek me dat fijn! Toen ik ontslagen werd, kon ik nog niet eens zelf op de bank blijven zitten. Maar ook in de (elektrische) rolstoel gaat er niets boven thuis. Ik werd verzorgd door mijn vriend, vrienden en de thuiszorg. Voor dagelijks bezoek en begeleiding was zelfs een rooster gemaakt door vrienden. Dat werkte wonderbaarlijk goed. Ook de thuiszorg leverde uitstekende verpleegkundige zorg.

Mijn vriend had het wat moeilijker. Hij had een half jaar alleen gewoond en voor hem was het nogal een overgang die erg veel aanpassing vroeg. Voor mij ook. Eigenlijk deed hij het beter dan ik.

Ik miste de dagelijkse routine van therapieën, aangepaste voorzieningen, gezamenlijke maaltijden, vroeg op en vroeg naar bed. De revalidanten grapten onder elkaar “de routine van een strafkamp”. Thuis besefte ik elke ochtend dat ik alweer over de revalidatiekliniek had gedroomd. Als ik mijn ogen open maakte was ik erg verbaasd dat ik niet de zaal, maar mijn eigen slaapkamer zag. De deur aan de andere kant, geen verpleegkundige die me wakker maakte door met veel lawaai de kamer in te komen, maar een poes die mauwt omdat ze water wil drinken uit de badkamerkraan.  Dit gevoel van gemis en deze dromen hielden ruim twee maanden aan.

Maar nu geniet ik met volle teugen van het thuis zijn. Opeens ben ik erachter wat ik daar het meest gemist heb, waar ik thuis het meest van geniet: de stilte!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s